google

ENKAUSTIKA

ENKAUSTIKA

Termín „Enkaustika“ je odvozen z řeckého slova "enkaien" a znamená "vypálit do". Při enkaustické malbě nebo také malování horkým voskem je roztavený barevný vosk nanášen na různé povrchy např. leštěný papír (křídový papír), dřevo, plátno, keramiku i další materiály. Techniku používali již staří Egypťané u potrétů, které můžeme obdivovat v Britském muzeu v Londýně, nebo v Národním muzeu v Káhiře. Technika byla ztracena po stovky let a nově objevená v 18. století. Vzestup popularity zaznamenává enkaustické umění od roku 1990.

Co k enkaustice potřebujete? Elektrickou žehličku pro enkaustiku (můžete použit i obyčejnou žehličku, ne tu napařovcí), varné plotýnky, vyhřívané enkaustické pero, vhodný nesavý papír nebo plátno - to vše nakoupíte ve výtvarných potřebách . My vám nabídneme barevné enkaustické vosky ENCAUSTIC WAX, barvy základní a metalické, které jsme speciálně pro tuto techniku vyvinuli.

Všechny barvy lze navzájem míchat. Pastelové odstíny se získají míchaním s bílou enkaustickou barvou. Metalické barvy v sobě obsahují jemně rozemletý kov nebo speciální perleťový pigment.. Rozměr menších bločků základních barev je přibližně 100x25x7mm, větších bločků 100x25x15mm (hmotnost je 15 resp. 30g), rozměr bločků metalických barev 100x25x10mm (hmotnost 20g). Díky velkému množství pigmentu dispergovanému ve voskové hmotě lze dosáhnout sytých barev při jejich použití. Použitá vosková hmota je tvrdší než u často používaných voskovek, a proto má ENCAUSTIC WAX větší životnost  a použitá barva o stejném množství vydrží déle než klasické voskovky.

A nyní již stačí zapojit fantazii a vytvářet rozličné umělecké vzory, které nejsou omezeny jen tvorbou abstraktních motivů. Enkaustika může být použita k vytvoření komplexní malby, jako to umožňuje olej a akrylové barvy. V našich ukázkách jsou díla - pohlednice klientů Domova pod hradem Žampach a enkustika na plátně paní Rosalie, pro něž byl použit náš enkaustický vosk ENCAUSTIC WAX. Návody a první inspiraci můžete najít na přiložených videích.

 

ENCAUSTIC WAX barvy základní 
bílá      modrá námořnická   
černá      oranžová 90/10   
červeň 1 - růžová      oranžová 95/5  
červeň brilantní      purpurová 95/5 fuchsie   
červeň rubínová      šarlatová 60/40  
červeň rubínová tmavá      zeleň 80/20  
fialová lila      zeleň 90/10   
fialová tmavá      zeleň 95/5   
hnědá kaštanová     zeleň 98/2  
hnědá kávová     žlutá citrónová  
modrá jasná      žlutá pampelišková  
ENCAUSTIC WAX barvy metalické
bílá metalická     stříbrná 163 jemná  
bronzová 502     stříbrná 183 hrubá  
červená metalická VZ4     zelená metalická VZ10  
fialová metalická tmavá VZ17     zelená metalická tmavá VZ11  
modrá metalická VZ13     zlatá 303  
modrá metalická tmavá VZ14     zlatá královská 323  

Ceník enkaustických vosků zde.

 

Enkaustické metalické barvy Enkaustické metalické barvy
Enkaustické metalické barvy

 

Návody a inspirace pro enkaustické malování:

 

Enkaustika klientů Domova pod hradem Žampach. 

 

Enkaustika na plátně autorky Rosalie

 

Abstraktní motivy

Krajina

Kombinace s razítky

Magnolie